USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

31’İNCİ AHİLİK HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI

31’İNCİ AHİLİK HAFTASI TÖRENLE KUTLANDI
24-09-2018 09:27
Google News

Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törene Vali Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, AK Parti Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Hidayet Arıkan, Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Çankaya, Tokat Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Çelik, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmalarını Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Çankaya, Tokat Esnaf ve Sanatkarları Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan ve Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik yaptı.

“AHİLERİMİZ ŞEHRİMİZİN TEMEL TAŞLARIDIR”

Konuşmasına ahilik kavramının önemine değinerek başlayan Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu; “Ahilerimiz şehrimizin en önemli temel taşlarındandır. Bu şehrin büyümesi, değişmesi ve gelişmesinde en aktif rolü de yine ahilerimiz oynamaktadır. Bu nedenle ben ahileri çok önemsiyorum. Yerli malları alalım, yerli esnafımızı destekleyelim. Esnaflarımızı başımızın tacı edelim. Esnaflar toplumun aynası olan kişilerdir. Ahilik Haftası dolayısıyla tüm esnaflarımızın haftasını kutluyor, kendilerine hayırlı bereketli bol kazançlar diliyorum” dedi.

“KÜÇÜK ESNAF KORUNMALI”

Başkan Eroğlu’ndan sonra söz alan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, ahilik geleneğinin geçmişten günümüze kadar değişmeden geldiğini belirterek; “Ahilik, Anadolu’da kendi ürettikleriyle yaşamını sürdüren bir anlayışın ürünüdür. Ahilik 1200’lü yıllarda Anadolu’da yeşermiştir. O günlerden bu günlere kadar Ahilik Haftası kutlanıyor. Anadolu’nun küçük esnaf ve sanatkârını koruma, kollama noktasında bu hafta çok önemlidir. Ahilik kültürünü koruma noktasında emek veren çok değerli oda başkanlarımıza ve kendilerine yardımcı olan tüm resmi kurumlarımıza ve derneklerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZİM AHİLİK AHLAKINA İHTİYACIMIZ VAR”

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Ahilik teşkilatı 13’üncü yüzyılda kurulmuş bir teşkilattır. Bu kuruluşun yansımaları günümüze kadar gelebilmiştir. Ahilik geleneği ticaret odaları, esnaf kooperatifleri şeklinde günümüzde de varlığını sürdürüyor. Ülkemizde malum dövizle ilgili sıkıntılarımız var. Döviz fiyatlarında dalgalanmalar yaşanıyor. Biz ahilik anlayışını hayatımıza hakim kılarsak bu sıkıntılardan en az şekilde etkileniriz. Bizim bu zgünlerde ahilik inancına, ahlakına ve felsefesine çok ihtiyacımız var. Ülkemiz sıkıntılı günler geçiriyor. Ülkemize yapılan bir ekonomik saldırı var. Bu sıkıntıyı def edebilmek için esnaflarımızın üzerine de büyük bir yük biniyor. Biz bu sorumluluğu ahilik ahlakıyla yerine getireceğiz. Ben Ahilik Haftasının hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, herkese hayırlı işler, bol kazançlar diliyorum”

“AHİLİK FELSEFESİNİ YENİ NESİLLERE AKTARMALIYIZ”

Vali Ömer Toraman programda yaptığı konuşmasında Ahilik kavramının tarihsel süreci hakkında bilgiler vererek; “Ahilik Haftası kutlamaları vesilesiyle burada toplanmış bulunmaktayız. Ahilik bizim medeniyetimizin önemli bir geleneğidir. Geleneklerine sahip çıkan toplumların, diğer toplumlarla karşılaştırıldığında çok daha güçlü toplumlar olduğunu görürüz. Türk milleti geleneklerine çok bağlı bir millettir. Bu sayede tarih içerisinde gücümüzü muhafaza ettik. Bağımızı koparmadığımız bir geleneğimiz de ahilik geleneğidir. Bu tür törenlerin ve etkinliklerin geleneklerimizi yeni nesillere aktarmada çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tokat ahilik kültüründen çok fazla nasiplenmiş bir şehir. Bugün bizlere düşen görev de bu geleneğe sonuna kadar bağlı kalmaktır. Bunun gibi öneli bir ahlaki değeri gelecek kuşaklara aktarabilmek de bizlerin görevidir. Bu vesile ile Ahilik Haftasını kutlar, saygılar sunarım” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından İlin Ahisi Ahmet Bilge’ye, İlin Kalfası Agah Emre Albayrak’a ve İlin Çırağı Oğuzhan Koç’a kaftanları giydirilerek plaketleri takdim edildi. Plaket takdiminin ardından Mahperi Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin sergilediği halk oyunları göster izlendi.

Protokol üyelerinin Tokatlılara aşure dağıtmasıyla kutlama programı sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42